Inclusions

In de wereld der edelstenen zijn inclusions stukjes vreemd materiaal , ingesloten in de kristal.

Ik vries blaadjes, bloemen en voorwerpen in. Hiervoor gebruik ik kleine/middelgrote bakjes, gevuld met water. Eenmaal ingevroren zijn deze elementen ingesloten in een klompje ijs. Vandaar de benaming.

Het ijs laat ik ontdooien en tijdens het proces van ontdooien fotografeer ik wat zichtbaar wordt. Ik maak vaak gebruik van zeer heet water en (zon)licht. Met heet water probeer ik het ijs te laten craqueleren.  Er komen dan barstjes in het ijs en met het spelen met (zon)licht probeer ik de verschillende lichtbrekingen, schaduw- en kleurwerkingen vast te leggen. Tijdens het ontdooiproces veranderen deze continu. 

Gemiddeld maak ik 200/400 foto’s. Achteraf beoordeel ik of een opname de moeite waard is om verder te bewerken. Zo kan het voorkomen dat geen enkel opname de moeite van het bekijken waard is.

Het bewerken zelf kan ook tot een teleurstellende resultaat leiden. 

COPYRIGHT ATELIER HET VERSTILDE BEELD/BONNO BLAAUW

De foto’s zijn eigendom van Bonno Blaauw en deze zijn via Nederlandse wetgeving door copyright beschermd. Duplicering is zonder toestemming niet toegestaan. 

Op grond van art.25 Auteurswet heb ik recht op naamsvermelding. Voor elk gebruik is toestemming nodig en is naamsvermelding verplicht. Dit geldt ook voor alle vormen van publicaties, inclusief social media.